RECERTIFICATION and DIAGNOSTIC TESTING POLICY

October 24, 2001



Topic:

Question:

Answer:

Recertification and Diagnostic Testing

According to § 75.20(b), “Whenever the owner or operator makes a replacement,
modification, or change in the certified continuous emission monitoring system or
continuous opacity monitoring system that may significantly affect the ability of the
system to accurately measure or record the SO, or CO, concentration, stack gas
volumetric flow rate, NO, emission rate, percent moisture, or opacity, or to meet
the requirements of § 75.21 or appendix B to this part, the owner or operator shall
recertify the continuous emission monitoring system or continuous opacity
monitoring system according to the procedures in this paragraph.” This section
goes on to give the following examples of events which require recertification:
“replacement of the analyzer; change in location or orientation of the sampling
probe or site; and complete replacement of an existing continuous emission
monitoring system or continuous opacity monitoring system. The owner or
operator shall recertify a continuous opacity monitoring system whenever the
monitor path length changes or as required by an applicable State or local
regulation or permit.” Section 75.20(b)(1) states that “for all recertification
testing, the owner or operator shall complete all initial certification tests in
paragraph (c) of this section that are applicable to the monitoring system, except as
otherwise approved by the Administrator.” Can EPA provide a more
comprehensive list of events which require recertification and the appropriate tests
required for each event?

In addition, § 75.20(b) states that “any change to a flow monitor or gas monitor
for which a RATA is not necessary shall not be considered a recertification event.
In such cases, any other tests that are necessary to ensure continued proper
operation of the monitoring system (e.g., 3-load flow RATAs following changes to
flow monitor polynomial coefficients, linearity checks, calibration error tests,
DAHS verifications, etc.) shall be performed as diagnostic tests, rather than as
recertification tests.” Can EPA provide guidance on diagnostic test events and the
appropriate diagnostic tests for each event?

The following Tables describe various events as either recertification events or
diagnostic test events and outline the appropriate tests to be performed for each
event. The Tables clarify which types of changes to a monitoring system “may
significantly affect the ability of the system to accurately measure or record”
emissions or flow rate and therefore require recertification testing, and which types
of changes require less rigorous diagnostic testing “to ensure continued proper
operation of the monitoring system.”

The recertification events listed in the Tables include the examples given in

§ 75.20(b) (i.e., analyzer replacements, complete monitoring system replacements,
and changes in probe location). The Tables also identify four other events that
EPA believes are likely to have the potential to significantly affect the accuracy of
the monitoring system and that EPA therefore intends to treat as recertification
events in applying § 75.20(b). These four events are: (1) replacement of the
heated umbilical line on a dry-extractive gas monitoring system; (2) changing from
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in-stack dilution methodology to out-of-stack dilution methodology; (3)
replacement of the critical orifice in a dilution extractive system with an orifice of a
different size; and (4) rebuilding of a continuous opacity monitor at the factory.

Section 75.20(b)(1) specifies that for recertification, the same battery of tests
which was performed for initial certification must be repeated, unless otherwise
approved by the Administrator. The Tables reflect EPA’s intention to require, for
most of the recertification events listed in the Tables, the full battery of
certification tests to be repeated. However, note that in a number of instances,
EPA intends to exercise its authority under § 75.20(b)(1) to require less than the
full battery of tests.

The diagnostic test events listed in the Tables are the types of component
replacements and repairs which are most commonly done on continuous
monitoring systems. The Tables reflect EPA’s intention to require only specified
tests for these events. The diagnostic tests listed for each event are consistent with
case-by-case determinations previously made by EPA and are tests that EPA
believes are likely to be necessary to ensure continued proper operation of the
monitoring system.

EPA notes that § 75.63(a)(2) requires, for all recertification events, submission of
a recertification application no later than 45 days after completion of the required
tests. In addition, § 75.64(a)(2) and § 75.65 require that the recertification test
results be submitted electronically in the appropriate quarterly EDR report.
However, the regulations do not require submittal of a formal application for
approval after completion of diagnostic tests. Rather, § 75.63(a)(2)(iii) requires
only that the results of diagnostic tests be submitted electronically in the quarterly
EDR report. Under § 75.64(d) and EDR Version 2.1 Reporting Instructions,
HI1.C(19) (RT 556: Monitoring System Recertification, Maintenance, or Other
Events), EDR record type 556 is used to submit electronically test results for
recertification events and most diagnostic test events.

EPA recognizes that this guidance cannot possibly address every situation that
may arise and is not binding for situations that it does address. You may want to
contact EPA concerning your specific situation, particularly in cases where:

(a)  An event occurs that is not listed in the Tables, and you do not
know which (if any) tests are required; or

(b)  An event occurs which is listed in the Tables, but for which you
believe, based on sound engineering judgment or other technical
considerations, that the tests listed in the Tables may be
inappropriate or unnecessary.
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Recertification and Diagnostic Test Policy for Dry-Extractive CEMS'

Description of Event
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Comments

Permanently replace NO,, SO,, O, or CO,
analyzer with like-kind analyzer as defined in
Acid Rain Program Policy Manual Question
7.22.

>
>

Modify RTs 510 and 530 as necessary.

Permanently replace NO,, SO,, O, or CO,
analyzer with new analyzer which does not
qualify as a like- kind analyzer.

Modify RTs 510, and 530 as necessary.

Replace or repair a major analyzer component
that may be subject to drift.

Examples include measurement cell,
lamp, detector, photomultiplier, ozone
generator, and NO, converter.

Replace or repair a major analyzer component
that is not likely to be subject to drift.

Examples include power supply, circuit
board, and valves.

Replace or repair minor analyzer component or
perform routine analyzer maintenance (as
specified in the QA/QC plan).

Examples include display, filter
replacement, and power cord replacement

Replace or repair signal wiring in CEMS
shelter.

Replace or repair sample tubing in CEMS
shelter.

EPA recommends performing both a
pressure and vacuum leak check.

Replace or repair vacuum pump or pressure
pump.

Replace or repair moisture removal system
(chiller).

EPA recommends performing both a
pressure and vacuum leak check.

Replace CEMS probe (same probe material,
dimension, and location).

EPA recommends performing both a
pressure and vacuum leak check.

Change probe dimensions or location.

Change probe material.

Routine probe filter maintenance (e.g., clean
coarse filter).

Replace heated umbilical line.

EPA recommends performing both a
pressure and vacuum leak check.

Replace probe heater or sample line heaters.

Change from extractive CEMS to in-situ
CEMS.

Modify RTs 510, 520, and 530, as
necessary

Change from extractive CEMS to dilution
CEMS.

Modify RTs 510, 520, and 530, as
necessary

1. The relevant tests for CEMS are listed in § 75.20(cX1).
2. “R” means a recertification event, and “D” means diagnostic test event.

3. The 7-day calibration error test is not required for a “regular” non-redundant backup system { § 75.20(dX2X1)).
4. A calibration error is required after every repair or corrective maintenance event that may affect system accuracy (Part 75,
Appendix B, section 2.1.3(a)). If conditional data validation is used, a probationary calibration error test is required

(§ 75.20(bX3)Xii)).
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Recertification and Diagnostic Test Policy for Dilution-Extractive CEMS!

Z 12 ]3(SI5 (2|2
g Slislaela |=|F
2|58 g |2
o olal|2]8 |3
=y gl <13
ABEREIEE
Description of Event S g5 |e2lg | Comments
N - 28 =~ 91
C e
&
o~
&
Permanently replace NO,, SO,, O, or CO, R X X X |X |Modify RTs 510 and 530 as necessary.
analyzer with like-kind analyzer as defined in
Acid Rain Program Policy Manual Question
7.22.
Permanently replace NO,, SO,, O, or CO, R X X |X X |X |Modify RTs 510, 530 as necessary.
analyzer with new analyzer which does not
qualify as a like- kind analyzer.
Replace or repair a major analyzer component D X X |X [X |Examples include measurement cell, lamp,
that may be subject to dnft. detector, photomultiplier, ozone generator,
and NO, converter.
Replace or repair a major analyzer component D X IX {X |Examples include power supply, circuit
that is not likely to be subject to drift. board, and valves.
Replace or repair minor analyzer componentor | D X Examples include display, filter
perform routine analyzer maintenance (as replacement, and power cord replacement.
specified in the QA/QC plan).
Replace or repair signal wiring in CEMS shelter. | D X
Replace or repair sample tubing in CEMS D X EPA recommends performing both a
shelter. pressure and vacuum leak check.
Replace or repair vacuum pump or pressure D X X IX
pump.
Replace critical onfice in dilution system with R X X X |X |X
orifice of different size.
Replace critical onifice in dilution system with D X IX X |X
orifice of the same size.
Disassemble and reassemble dilution probe for D X |X |X |EPA recommends performing both a
maintenance or service. pressure and vacuum leak check.
R X IX |X |X |X |EPA recommends performing both a
Replace umbilical line. pressure and vacuum leak check.
Replace CEMS probe (same probe matenal, D X |X |X |EPA recommends performing both a
dimension, and location). pressure and vacuum leak check.
Change probe dimensions or location. R X X X X
Change probe matenial. D X |X X
Replace probe heater or sample line heaters. D X
Change from dilution CEMS to in-situ CEMS. R X |X |X |X |X |Modify RTs 510, 520 and 530, as necessary
Change from dilution CEMS to extractive R X X |X |X |X |Modify RTs 510, 520, and 530, as
CEMS. necessary
Change from in-stack dilution to out-of-stack R X |X |[X |X |X |EPA recommends performing both a
dilution methodology (or vice-versa). pressure and vacuum leak check.
D X X |X |EPA recommends performing both a
Major change to dilution air supply. pressure and vacuum leak check.

1. The relevant tests for CEMS are listed in § 75.20(c)(1).

2. “R” means a recertification event, and “D”means diagnostic test event.
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3. The 7-day calibration error test is not required for a “regular” non-redundant backup system (§ 75.20(d)2X1)).
4. A calibration error is required after every repair or corrective maintenance event that may affect system accuracy (Part 75,
Appendix B, section 2.1.3(a)). If conditional data validation is used, a probationary calibration error test is required

(8§ 75.20(bX3)(11)).

Recertification and Diagnostic Test Policy for In-situ CEMS!
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Permanently replace NO,, SO,, 0,0orCO, R |X |X X |X | X [Modify RTs 510 and 530, as necessary.
analyzer with like-kind analyzer as defined
in Acid Rain Program Policy Manual
Question 7.22.
Permanently replace NO,, SO,, 0,0or CO, |R X |X |X |X |X |X |Modify RTs 510 and 530, as necessary.
analyzer with new analyzer which does not
qualify as a like- kind analyzer.
Replace or repair a major analyzer D X X 1X X |Examples include, optics, photomultiplier,
component that may be subject to drift. transceiver, retro reflector, and reference cell.
Replace or repair a major analyzer D X |X X |Examples include power supply, lamp, circuit
component that is not likely to be subjec: o board, and valves.
drift.
Replace or repair minor analyzer D X Examples include display, filter replacement,
component or perform routine analyzer and power cord replacement.
maintenance (as specified in the QA/QC
plan).
Change from in-situ to dry-extractive or R X |X |X IX |X |X |Modify RTs 510, 520 and 530, as necessary
dilution-extractive methodology.
Change monitor or probe location or R X |X X | X |Modify RTs 510, 520, and 530, as necessary
dimensions.

1. The relevant tests for CEMS are listed in § 75.20(cX1).

2. “R” means a recertification event, and “D”means diagnostic test event.

3. The 7-day calibration error test is not required for a “regular” non-redundant backup system (see § 75.20(dX2Xi)).
4. A calibration error is required after every repair or corrective maintenance event that may affect system accuracy (Part 75,
Appendix B, section 2.1.3(a)). If conditional data validation is used, a probationary calibration error test is required

(§ 75.20(bX3Xii)).
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Diagnostic Test Policy for DAHS!
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Replace entire DAHS (i.e., different D |X X X |X [Modify RT 510 as necessary.
vendor).
Upgrade DAHS to support a new EDR D IX |X X | See Policy Manual question 14..96.
version using existing hardware, same
equations and algorithms to calculate
emissions data.
Change or insert new mathematical D X |X |X |X |Examples include molecular weight
algorithm in DAHS. algorithms for dilutions systems and
corrections from NO to NOx. EPA
recommends these type of changes be
made immediately prior to the RATA for
affected systems.
Change missing data algorithm in DAHS. |D X X

1. The relevant tests for DAHS are listed in § 75.20(cX1) and (9).
2. “R” means a recertification event, and “D”means diagnostic test event.

Recertification and Diagnostic Test Policy for Flow Monitors'
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Permanently replace flow monitor (includes {R X X {X X |X |EditRT 510 and 530 as needed.
like-kind monitor).
Replace or repair major component of flow |D X X X |Perform abbreviated flow to load test.
monitor. Perform a RATA if abbreviated flow
to load test is failed. (Part 75, App. B
22.53)
Replace or repair minor component of flow |{D X Examples of minor components
monitor. include: circuit board, blower, or fan.
Perform any diagnostic testing as
recommended by the manufacturer.
Change polynomial coefficients or K factors {D |X X |IX
used to compute flow.

1. The relevant tests for FLOW CEMS are listed in § 75.20(cX2) and Part 75, Appendix B, sections 2.2.2 and 2.2.5.3.

2. “R” means a recertification event, and “D”means diagnostic test event.

3. For differential pressure flow monitor only .

4. The 7-day calibration error test is not required for a “regular” non-redundant backup system (see § 75.20(dX2Xi)).

5. A calibration error is required after every maintenance event that may affect system accuracy (Appendix B, section 2.1.3(a)).
If conditional data validation is used, a probationary calibration error test is required (§ 75.20(bX3Xii)).
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Recertification and Diagnostic Test Policy for Fuel Flowmeters'

[S2 I o B N B B~ B IR -
< 15|31 1% |a
8 S 18 & (%
— S v o Q :1
2la |E2|2]8 |%
=la |5 |=|E |5
212102 |3 |2
] ot =R 1] Ty
i “1gF |2 |2
Description of Event 2|2 |5 |E Comments
R ERERES
—~ (<} o
< |z |5 |F
CRES
~ w
2
Replace a fuel flowmeter with one certified by |R X |X |X [|X |EditRT 510 and 540 as necessary.
design (e.g., orifice, nozzle or venturi-type).
Replace a fuel flowmeter with one certified by |R |X X | Edit RT 510 and 540 as necessary.
actual calibration.
Replace primary element of a fuel flowmeter D X X |Examples of primary elements include
that was certified by actual calibration. vortex shedding element of vortex fuel
flowmeter, turbine of turbine meter, coriolis
flow tubes or vibrating element of coriolis
meter, and transmitters or transducers of
ultrasonic meters.
Replace primary element of fuel flowmeter that |D X X
was certified by design with an element of the
same dimensions.
Replace primary element of fuel flowmeter that {D X IX X
was certified by design with an element of
different dimensions.
Replace or repair flowmeter electronics. D

Perform any diagnostic testing as

recommended by the manufacturer.

1. The relevant tests for fuel flowmeter are listed in Part 75, Appendix D, sections 2.1.5 and 2.1.6.

2.
3.
4.

5.

“R” means a recertification event, and “D”means diagnostic test event.
Calibration by a reference flowmeter, by the manufacturer or by a laboratory (Part 75, Appendix D, section 2.1.5).

Transmitter calibrations and primary element inspection only apply to orifice, nozzle and venturi-type fuel flowmeters
(Part 75, Appendix D, sections 2.1.6.1 and 2.1.6.4).

Redetermine orifice, nozzle or venturi flow coefficients using the procedures of AGA Report No. 3 or ASME MFC-3M

whenever you change the size of the primary orifice, nozzle or venturi (Part 75, Appendix D, section 2.1.5.1).
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Recertification Test Policy for Opacity Monitors!
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Replace the entire continuous opacity monitoring R [X [X

system (COMS).

Factory rebuild of the COMS. R X |[X

1. The relevant tests for opacity monitor are listed in Part 60, Appendix B, Performance Specification 1.
2. “R” means a recertification event.

3. Perform all factory and field tests required under the latest version of the Performance Specification 1 in the Append1x Bof
40 CFR Part 60.
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